Bakterie rostou do krásy

27.1.2020
Citace:
L.Xiong et al., Flower-like patterns in multi-species bacterial colonies, eLife 2020;9:e48885 doi: 10.7554/eLife.48885
Zdroj
Bakterie Escherichia coli obrázku na snímku rastrovacího elektronového mikroskopu (Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH, via Wikimedia Commons, public domain).

Zajímavé, květům podobné útvary vytvářejí smíšené bakteriální kultury. Jak vidíme na videu, společná kultura nepohyblivých bakterií Escherichia coli a pohyblivých Acinetobacter baylyi nabývá tvarů, které bychom mohli označit za hezké. Bakterie rostou na agarovém živném mediu. A. baylyi se mohou pohybovat díky vlasovým útvarům na povrchu zvaným pili (j.č. pilus). Ale nepohyblivé bakterie E.coli překážejí. Kde jich je více, šíření kolonie je pomalé, kde jen málo, roste kolonie rychle.

„Ve skutečnosti jsme smíchali dva druhy bakterií kvůli jinému projektu, ale jednoho dne ráno jsem v Petriho misce, kam jsem o den dříve umístil kapičku kultury, našel záhadný květinový vzor. Jeho krása na mě zapůsobila a začal jsem přemýšlet o vzájemných interakcích bakteriálních buněk a jak se z nich stanou umělci,“ komentuje první autor publikace Liyang Xiong.

 
Odeslat komentář k článku "Bakterie rostou do krásy "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bakterie rostou do krásy " e-mailem

Diskuse/Aktualizace